sâmbătă, 2 februarie 2013

10 lucruri uimitoare despre corpul uman


10. Nu poţi înghiţi şi respira în acelaşi timp
Practic, toate celelalte mamifere pot face acest lucru. Cu toate acestea, bebeluşii umani pot respira şi înghiţi în acelaşi timp până la vârsta de nouă luni. În jurul acestei vârste, cutia vocală coboară destul de jos în zona gâtului, ceea ce ne permite să avem o gamă largă de sunete necesare vorbirii, însă ne ia abilitatea de a respira şi de a mânca sau bea în acelaşi timp.
9. Ai două creiere
La fel cum ai neuroni în creier, ai neuroni şi în intestin, inclusiv neuroni care produc neurotransmiţători precum serotonina, care de asemenea pot fi găsiţi şi în creier şi sunt asociaţi cu starea de spirit. Literalmente, intestinul tău are rolul unui al doilea creier şi produce chiar mai multă serotonină, care are o influenţă benefică asupra stării de spirit.
Cu alte cuvinte, ai două sisteme nervoase: sistemul central nervos, alcătuit din creier şi măduva spinării şi sistemul nervos enteric, care este sistemul nervos intrisec al tractului tău gastrointestinal. Ambele sunt create din acelaşi tip de ţesut embrionar. În timpul dezvoltării fătului, o parte se transformă în sistemul nervos central, în timp ce cealaltă parte devine sistemul nervos enteric.
Pentru a explica şi mai clar acest lucru, probabil ai experimentat senzaţia de fluturi în stomac atunci când eşti agitat sau senzaţia de rău la stomac atunci când eşti nervos sau stresat. Şi procesul invers este adevărat, adică problemele din intestin pot avea un impact direct asupra sănătăţii tale mentale, ceea ce duce la apariţia unor probleme precum anxietate, depresie şi poate chiar a unor afecţiuni neurologice serioase, precum autismul.
8. Singurătatea este dureroasă din punct de vedere fizic
În mod sigur, singurătatea este emoţional dureroasă, dar, în acelaşi timp este dureroasă şi din punct de vedere fizic. De fapt, atât singurătatea, cât şi durerea fizică sunt procesate în aceeaşi regiune a creierului, cortexul cingular anterior. Aşadar, aşa cum ai o dorinţă puternică de a evita durerea fizică, ai o dorinţă la fel de mare de a te întâlni cu alte persoane şi de a căuta companie, pentru a evita sentimentele dureroase ale singurătăţii.
7. Salivezi mai mult înainte de a voma
Şi există un motiv foarte bun pentru care se întâmplă acest lucru. Deoarece acidul stomacal poate fi dăunător pentru gât şi gură, saliva suplimentară ajută la diluarea şi îndepărtarea acestuia pentru a minimaliza orice tip de leziune provocată de vărsături.
6. Zahărul poate ajuta la vindecarea rănilor
Zahărul vindecă rănile nu dacă îl mănânci, ci mai degrabă prin presărarea sa direct pe rană. Zahărul este higroscopic, ceea ce înseamnă că absoarbe apa de care bacteria are nevoie pentru a supravieţui. Această metodă era foarte populară în rândul vindecătorilor din Africa şi este utilă pentru tratarea ulcerului de decubit, a ulcerului varicos, în cazul amputaţiilor şi multe altele.
Un aspect nou în ceea ce priveşte această idee este utilizarea mierii de albine, care ajută la îndepărtarea lichidului de pe rană şi la suprimarea creşterii microorganismelor. Aspectele care oferă mierii aceste proprietăţi antibacteriene sunt o enzimă numită oxid de glucoză, pe care albinele lucrătoare o secretă în nectar (se întâlneşte doar în mierea de albine brută) şi prezenţa bacteriei benefice Lactobacillus, care poate lupta împotriva infecţiei (se întâlneşte doar în mierea de albine brută).
5. Amintirile funcţionează în moduri misterioase
Ai intrat vreodată într-o cameră şi ai uitat de ce te-ai dus acolo? Acest lucru se datorează faptului că, creierul tău percepe uşa ca pe o "limită a unui eveniment", iar amintirile obţinute în camera din care tocmai ai ieşit sunt "depozitate" pentru a fi folosite atunci când ai nevoie de ele. Din acest motiv, atunci când te întorci înapoi de unde ai plecat îţi aminteşti ceea ce ai uitat!
4. Unele femei văd mai multe culori
Multe femei au trei tipuri de receptori de culori care le permit să aibă vedere colorată. Cu toate acestea, unele femei au chiar patru receptori, care le permit acestora să vadă o gamă mai variată de culori decât o persoană obişnuită (un mic procent de femei au chiar şi cinci receptori de culori). De ce femeile? Receptorii de culoare roşie şi verde, care pot fi modificaţi pentru a permite o vedere mai variată, sunt localizaţi în cromozomul X, iar cei de culoare albastră în cromozomul Y.
3. Poate fi benefic obiceiul de a băga în gură ceea ce găseşti în nas
Mucoasa nazală ar putea fi gazda unor cantităţi mici de contaminanţi (care acţionează ca şi antigeni) care pot "educa" şi stimula sistemul imunitar, atunci când sunt consumaţi. Aşadar, spre deosebire de convingerea populară potrivit căreia dacă mănânci muci te poţi îmbolnăvi, de fapt, această "practică" îţi poate ajuta organismul să lupte cu bolile.
2. Majoritatea oamenilor respiră doar printr-o singură nară, trecând pe rând de la una la alta
Deşi ai două nări, aproximativ 85% dintre persoane respiră prin cate o singură nară pe rând. Ţesutul erectil din nas umflă uşor ţesutul dintr-o nară în timp ce îl micşorează în cealaltă, astfel că ajungi să respiri trecând automat de la o nară la alta, la fiecare patru ore.
În mod interesant, poziţia corpului, boala şi alţi factori pot influenţa prin ce nară să respiri, iar acest lucru poate avea un impact asupra sănătăţii tale. De exemplu, respiraţia prin nara dreapta poate determina folosirea unei cantităţi mai mari de oxigen, ceea ce poate creşte nivelul zahărului din sânge.
1. Se dezvoltă 11 kilometri de vase sanguine noi pentru fiecare jumătate de kilogram de grăsime în plus
Atunci când te îngraşi cu jumătate de kilogram de grăsime, corpul tău produce 11 kilometri de vase sanguine noi. Acest lucru înseamnă că organismul tău trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele prin toate aceste noi vase, fapt care poate afecta sănătatea şi poate reduce oxigenarea şi reaprovizionarea cu substanţe nutritive a altor ţesuturi din organism. Din fericire, dacă slăbeşti 500 de grame, corpul tău va desface şi va reabsorbi noile vase inutile

--
"Ce ar folosi unui om sa cistige toata lumea daca si-ar pierde sufletul?
Ce ar putea da un om in schimb pentru sufletul sau...

Glanda pineală

Glanda pineală – o poartă spre lumile paradisiace 

Alegeti "organul" care va doare, in tabelul din subsolul mainilor grafice (sau picioarelor).  Veti vedea ca imediat, in desenul palmelor (sau al picioarelor, talpa/fatza), va aparea locul unde trebuie sa masati. Presati locurile cu pricina, repet, acestea se vor colora atunci cind puneti mouse-ul pe cuvintul din tabel. Le masati usor pana cind dispare durerea, aparand o senzatie de relaxare. Alegeti singuri cum sa procedati: mergeti cu mouse-ul pe zona din palma, sau pe lista cu organe... Veti fi surprins de rezultate.  



104 minuni ale lumii

1) 104 minuni ale lumii  

Click pe linkul de mai jos:
 
Apoi:
super prezentare - click pe poza si calatoresti.
  
2)Din folclorul chinezesc :
Era odata un țăran chinez, foarte sărac, dar deștept. Care își  lucra din greu pământul împreună cu fiul său. Într-o zi fiul îi spuse:
- Tată, ce ghinion, calul nu a venit la muncă astăzi.
- Pentru ce numești asta ghinion? răspunse tatăl. Să vedem ce ne aduce ziua de mâine.
După câteva zile calul reveni însoțit de o minunată iapă sălbatică.
- Tată, ce noroc pe noi! exclamă fiul. Calul nostru ne-a mai adus un ajutor.
- De ce numești tu asta noroc? răspunse tatăl. Să așteptăm să vedem ce ne aduce ziua de mâine.
Câteva zile mai târziu, fiul vru să încalece calul cel nou dar, acesta, neobișnuit cu asta, se împotrivi și-l trânti la pământ.
Fiul își rupse un picior.
- Tată, ce ghinion! Mi-am rupt piciorul!
- De ce numești asta ghinion? Să vedem ce ne aduce ziua de mâine!
Baiatul nu era convins de filozofia tatălui și plângea în patul său. Câteva zile mai târziu, trecură prin sat trimiși ai regelui în căutare de tineri pe care să-i ducă la război. În casa bătrânului țăran, văzura doar un tânăr cu piciorul rupt și îl lăsară în pace.
Tânărul înțelese atunci că nu trebuie să consideri ca absolute nici ghinionul, nici norocul, ci trebuie să-i dai răgaz timpului, ca să vezi dacă un lucru este bun sau rău…
MORALA acestui vechi sfat chinezesc este că viața are atâtea întorsături, iar în evoluția ei poate fi atât de imprevizibilă, încât răul poate deveni bine, iar binele, rău…


vineri, 1 februarie 2013

25 Pasi simpli pentru a evita boala Alzheimer



 Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi. Gandul de a-si pierde mintile pe măsură ce  îmbătrânim este
> terifiant si situatia este agravată de faptul că - până
> acum – se stia că sunt putinemijloacele prin care putem
> întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită
> formă a dementei.
>
>
>
> Totusi, cercetările au identificat o multime de factori
> care pot creste sau scădea riscul de a contracta boala
> Alzheimer. Urmând sugestiile de mai jos se poate diminua
> sansa de a contracta boala:
>
>
>
> 1. Verificati glezna
>
> Circula
ția săracă sângelui în talpa piciorului este un
> semn că există tulburări în creier cu un accident
> cerebral
și  demență. Teoria este că sănătatea
> veselor sanguine este aceea
și în tot corpul. Gradul de
> sclerozare a arterelor
și fluxul sanguine la nivelul
> talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge
> cerebrale. Cere
ți doctorului un test pentru stabilirea
> indexului gleznă-bra
țe (ABI = ankle-brachial index), care
> necesită un aparat cu ultrasunete
și o brățară pentru
> măsurat tensiunea, care compară tensiunea la nivelul
> gleznei cu cea la nivelul bra
țului. Pentru a rezolva orice
> dezechilibru al fluxului sanguine, doctorul personal poate
> sugera intensificarea exerci
țiilor fizice sau o schimbare a
> dietei sau medica
ției.
>
>
>
> 2. Alimente poternic antioxidante
>
> Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidan
ți ce pot
> încetini declinul memoriei
și contribuie la prevenirea
> bolii Alzheimer. Toate fructele
și legumele sunt bune, dar
> în capul listei se află: murele, boabele de soc,
> stafidele, afinele
și coacăzele negre.
>
>
>
> 3. Evitati grăsimile rele
>
> Tipul de grăsimi pe care le consuma
ți influențează
> func
ționarea creierului în bine sau în rău. Feriți-vă
> de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului
și
> le face ineficiente. Cumpăra
ți produse lactate (lapte,
> brânză, înghe
țată) cu conținut de grăsimi scăzut.
> Renu
țați la alimentele prăjite.
>
>
>
> 4. Stimulati cresterea creierului
>
> Creierul începe să se reducă în volum odată ce se
> atinge vârsta de 30 sau 40 de ani, astfel încât efortul
> de învă
țare sporește. Totuși, cercetătorii cred acum
> ca dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de
> învă
țare. Încercați să studiați, să învățați
> lucruri noi sau - pentru stimulare - de a lărgi cercul
> prietenilor.
>
>
>
> 5. Prajituri cu ciocolată
>
> Cacaoa, principalul ingredient al ciocolatei, are
> cantită
ți imense de antioxidanți, numiți flavonide, care
> au puternice proprietă
ți protectoare pentru inimă și
> creier. Cand se bea cacao se intensifică fluxul sanguine
> către creier. Pudra de cacao are de două ori mai multe
> flavonide ca ciocolata cu lapte. Ciocolata albă nu le
> con
ține deloc.
>
>
>
> 6. Prezenta estrogenilor
>
>
Șaizecișiopt (68)% dintre pacienții cu Alzheimer sunt
> femei; este posibil ca la mijlocul vie
ții  ele pierd
> protec
ția hormonului estrogen care susține memoria. Dacă
> medical dvs. nu va spune altfel, începe
ți imediat să
> lua
ți estrogen în perioada instalării menopauzei. Orice
> întârziere Duce la riscul confruntării cu demn
ță și
> accident vascular cerebral.
>
>
>
> 7. Cresteti colesterolul bun
>
> Este bine-cunoscut că o valoare crescută a colesterolului
> bun de tip HDL protejeajă contra bolilor cardiac. Dar, de
> asemenea, poate să va salveze
și creierul. Cercetătorii
> pretend că acest tip de colesterol blochează substan
țele
> ce tind a se depune
și distrug celulele creierului și
> ac
ționează ca un anti-inflamator ce încetinește
> degradarea creierului. Metodele de sporire a colesterolului
> bun include exerci
țiile fizice, consumul moderat de alcool
>
și scăderea greutății.
>
>
>
> 8. Navigati pe Internet
>
> Navigarea pe Internet în cautarea unor informatii poate
> stimula creierul îmbătrânit mai mult decât o face
> cititul unei cărti. Înregistrări ale activitătii
> cerebrale arată că navigatorii experimentati prezintă de
> două ori mai multe impulsuri ale activitătii cerebrale
> decât începătorii. Conectati-vă la Internet pentru
> căutarea de informatii, achizitionarea de bunuri sau pentru
> jocuri. Desi nu se stie cât de mult va ajuta creierului
> dvs., este oricum de preferat în locul unei navigări
> pasive.
>
>
>
> 9. Gena ApoE4
>
> Un sfert (1/4) dintre voi, care citi
ți acest document
> de
ține o specifică bombă genetic cu temporizare, iar
> aceasta vă face de 3-10 ori mai susceptibili de a contracta
> o târzie boală Alzheimer. Gena se nume
ște
> Apolopiproteină E4. Dacă mo
șteniți o singură versiune
> de ApoE4 de la unul din părin
ți, riscul dvs. de a căpăta
> Alzheimer este de trei ori mai mare. Dacă mo
șteniți a
> doză dublă de la ambii părin
ți, riscul crește de 10
> ori. Cere
ți doctorului dvs. un test ADN pentru a vi se
> identifica genotipul ApoE4.
>
>
>
> 10. Spuneti DA cafelei
>
> Cafeaua se dovedeste a fi un tonic al creierului aflat în
> process de îmbătrânire. Este un anti-inflamator,
> contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are
> asupra creierului si reduce  riscurile accidentelor
> cerebrale, depresiei si diabetului, care toate facilitează
> dementa. are un mare con
ținut de antioxidanti si cafeină,
> care stopează moartea neuronilor si ameliorează diabetul,
> hipertensiunea si accidentele cerebrale care conduc la
> dementă. Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea
> zilnic moderat, de 2-4 cesti, nu este rău si poate fi
> util.
>
>
>
> 11. Pericolul unei greutătii scăzute
>
> Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată de
> greutate poate fi un semn al bolii Alzheimer. Un studiu a
> arătat că femeile care au această boală au început să
> piardă din greutate cu cel pu
țin 10 ani înainte de
> diagnosticarea demen
ței. Dintre femeile care o aceeași
> greutate, cele care început să dezvolte demen
ță au
> slăbit în decursul a trei decenii
și atunci când au fost
> diagnosticate aveau cu circa 6 kg mai pu
țin decât cele
> care nu prezentau Alzheimer. Dacă ave
ți peste 60 de ani
>
și prezentați o inexplicabilă pierdere în greutate
> adresa
ți-va medicului dvs.
>
>
>
> 12. Beti vin
>
> Un pahar de vin pe zi poate întârzia demen
ța.
> Cercetările arată că vinul  este un anti-inflamator
>
și crește colesterolul bun, ceea ce ajută la
> preîntâmpinarea demen
ței.  Antioxidanții puternici
> din vinul ro
șu conferă acestuia proprietăți
> anti-demen
ță. Astfel de antioxidanți relaxează arterele,
> dilată vasele sanguine
și sporesc debitul sanguine, ceea
> ce stimulează procesele cognitive.
>
>
>
> 13. Cunoasteti care sunt primele semnale
>
> Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă.
> Pute
ți constata un declin în aprecierea distanței, de
> exemplu pute
ți dori să apucați un pahar, dar eșuați în
> a-l apuca. Sau pute
ți aprecia greșit distanța atunci
> când traversa
ți strada.
>
> Rezolvând un joc de puzzle sau citind o hartă pot, de
> asemenea, să vă producă probleme. Pierderea sim
țului
> mirosului poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă. La
> fel, punerea în mod repetat a aceleia
și întrebări sau
> depunerea în locuri improprii a lucrurilor personale (de
> exemplu, punerea cheilor în frigider). Acorda
ți atenție
> problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt identificate
> mai devreme semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai
> eficiente modificările de stil de via
ță sau de
> medica
ție.
>
>
>
> 14. Dieta mediteraneană
>
> Indiferent de regiunea în care trăi
ți, dieta
> mediteraneană poate feri creierul dvs. de dteriorarea
> memoriei
și demență. Studiile arată în mod systematic
> că mâncarea din Grecia, Italia
și Liban este realmente o
> hrană pentru creier. Urmând această dietă - bogată în
> legume cu frunze verzi, pe
ște, fructe, nuci, legume, ulei
> de măsline
și puțin vin – poate reduce la jumătate
> riscul de boală Alzheimer. Decât să depinde
ți de un
> singur aliment sau de pu
ține substanțe nutrient, dieta
> propusă este un meniu bogat în elemente complexe benefice
> pentru creier, ce includ un set de antioxidan
ți ce apără
> celulele cerebrale de deteriorarea oxidantă.
>
>
>
> 15. Obezitatea la vârsta medie
>
> Creierul dvs. este sensibil la grăsimea dvs. Un studiu a
> arătat că persoanel
șe obese au cu 8% mai puțin țesut
> cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai pu
țin
>
țesut cerebral decât persoanele cu greutate normal.
> Cre
ște astfel alarmant riscul de Alzheimer. În plus,
> scăderea volumului creierului se produce în zone ce
> reprezintă
ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice
> pentru planificare, memoria pe termen lung, aten
ție și
> func
ții de execuție și de control al mișcărilor.
> Sesiza
ți chiar de la apariție semnele de creștere a
> greută
ții, încă din tinerețe sau la vârstă mijlocie.
> În mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu
> spore
ște riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă că
> putem neglija exerci
țiul fizic, cel mai bun mod de
> stimulare a func
ției cognitive și de întârziere a
> apari
ției bolii Alzheimer la orice vârstă.
>
>
>
> 16. Asigurati-vă un bun somn de noapte
>
> Lipsa de somn este toxică pentru celulele creierului.
> Somnul are surprinzătoare puteri de protejare a creierului
> contra pierderilor de memorie
ți bolii Alzheimer. Este un
> mijloc minunat de manipulare a nivelurilor  temutei
> toxine cerebrale peptide beta-amiloidă, primul agent
> instigator al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor
> conduce la accelerarea riscului apari
ției bolii.
> Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în medie
> de 5 ore sau mai pu
țin în timpul nopții este corelat cu o
> mare cre
ștere a grăsimii visceral abdominal, care poate
> conduce la diabet
și obezitate și în final la Alzheimer.
> Recurge
ți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la
> tratamente în caz de insomnii.
>
>
>
> 17. Asigurati-vă un larg cerc social
>
> Studiind creierul unei femei de 90 de ani care este foarte
> social care a decedat din caza bolii Alzheimer,
> cercetătări din Chicago au descoperit că o largă re
țea
> de socializare i-au asigurat o mare ”rezervă
> cognitivă” care a permis creierului ei să nu ă
și dea
> seama că suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă a
șa
> este un mister, dar interac
țiunea cu prietenii și cu
> familia pare să crească eficien
ța creierului. El își
> formează rute de comunicare alternative, care
șuntează
> conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci
> întâlni
ți-vă adesea cu familia și prietenii și
> extinde
ți-vă rețeaua social. Cu cât este mai puternică
> rezerva creierului, pe care o construi
ți în decursul
> vie
ții, cu atât este mai probabil ca să restrângeți
> simptomele bolii Alzheimer.
>
>
>
> 18. Rezolvati stresul
>
> Când sunte
ți stresat, corpul eliberează hormone denumiți
> corticosteroizi, care vă salvează în caz de criză. Dar
> reac
țiile unui stress persistent declanșate de evenimente
> zilnice - cum ar fi frustrarea locului de muncă, problemele
> de traffic sau cele finaciare - pot fi periculoase. În timp
> acest stres poate distruge celulele creierului
și suprima
> cre
șterea unora noi, astfel încât volumul creierului se
> restrânge. Evenimente traumatizante bru
ște - moartea cuiva
> drag sau un eveniment de schimbare majoră a stilului de
> via
ța cum ar fi pensionarea – pot conduce la un sever
> stress psihologic care precede demen
ța. Rețineți faptul
> că stresul cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor
> vârstnice în ceea ce prive
ște deteriorarea memoriei și
> demen
ța.  Căutați sfaturi profesioniste.
> Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare
și alte
> forme de terapie pot limita pierderea de memorie cauzată de
> stress, în cazul încare se iau măsuri din timp.
>
>
>
> 19. Atentie la dantură
>
> Gingii deteriorate pot să vă otrăvească creierul.
> Persoanele cu boli de dantură
și gingii tind să prezinte
> rezultate scăzute la teste de memorie
și cognitive,
> conform cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei,
> care au descoperit că infec
ția responsabilă de bolile
> gingivale eliberează produse colaterale ce migrază spre
> zonele din creier implicate în pierderea de memorie.
>
> În consecin
ță, perierea danturii, folosirea firelor
> dentare
și prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la
> men
ținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar și
> a acuită
ții memoriei. Un alt studio a arătat că
> persoanele în vârstă cu cele mai severe gingivite
> (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai mukte
> semen de deteriorare a memoriei
și cunoașterii, decât cei
> cu forme discrete ale gingivitei.
>
>
>
> 20. Asigurati-vă suficientă vitamină B12
>
> Pe măsură ce înainta
ți în vârstă nivelul sanguine al
> vitaminei B12 scade
și șansa de suferi de Alzheimer
> cre
ște. Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamin din
> alimente scade cam la vârsta mijlocie, când se decide
> stadiul de deteriorare ulterioară a creierului.
>
> Cercetărtori de la Oxford University au descoperit ca un
> creier care func
ționează cu un conținut de vitamină B12
> redus, de fapt î
și reduce volumul, iar o deficiență a
> acesteia poate duce la atrofierea creierului prin
> fragmentarea mielinei, scutul de protec
ție cu conținut
> gras din jurul neuronilor. Se poate ajunge
și la
> declan
șarea de inflamații, un alt factor de distrugere a
> celulelor creierului. După vârsta de 40 de ani trebuie să
> se administreze zilnic 500-1000 milicentigrame de vitamină
> B12. Dacă la dvs. sau la un membru în vârstă al familiei
> apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau
> semen de demen
ță, trebuie neaparat să se verifice de
> către doctorul dvs. a posibilei deficien
țe a vitaminei
> B12.
>
> Evitati si refuzati plombarea dintilor cu combinatii ce
> contin mercur.
>
>
>
> 21. Otet la orice
>
> Există largi eviden
țe că oțetul scade factorii de risc
> ce pot conduce la scăderea memoriei, respective glicemia
> mare, rezisten
ța la insulin, diabetul și pre-diabetul și
> cre
șterea în greutate. Cercetători din Phoenix (Arizona)
> au observant în cadrul studiilor pe oameni
și animale că
> elementele acide poten
țează efectele de acădere a
> glicemiei. Studiile au arătat, de asemenea, că ele pot
>
ține în frâu aăpetitul și consumul de alimente,
> prevenind astfel cre
șterea în greutate și obezitatea,
> acestea fiind associate cu diabetul, demen
ța accelerată
>
și pierderea memoriei.
>
> Apela
ți la oțet, adăugați-l la salate, consumați-l cu
> lingura, chiar adăuga
ți-l la un pahar de apă de băut.
> Orice tip de o
țet este bine-venit.
>
>
>
> 22. Verificati-vă ochii
>
> Dacă vă păstra
ți o vedere bună sau excelentă pe
> măsură ce înainta
ți în vârstă șansele dvs. de a
> suferi de demen
ță scade cu un surprinzător procentaj de
> 63%. Iar dacă vederea este slabă, simpla vizitare a unui
> optician pentru un test
și un posibil tratament, cel puțin
> o dată pe an, reduce în aceea
și măsură șansele dvs. de
> a suferi de demen
ță. Nu este însă clar cum problemele de
> vedere stimulează apari
ția demenței, dar o vedere
> afectată fac e dificilă participarea la activită
ți
> mentale
și fizice cum ar fi cititul și activități
> practice, precum
și activitățile sociale, toate acestea
> fiind appreciate ca încetinind declinul cognitive.
> Re
țineți că ochii dvs. reflectă modul în care
> func
ționează creierul dvs., mai ales pe măsură ce
> înaintezi în vârstă. Nu neglija
ți vederea slabă,
> întrucât în majoritatea cazurilor ea păoate fi
> corectată.
>
>
>
> 23. Consumati curry
>
> Pudra de curry con
ține condimentul galben-portocaliu numit
> turmeric (
șofran de India ) bogat în  curcumină,
> despre care se
știe că stopează deteriorarea memoriei. Un
> studiu a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar
>
și mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune
> la testele cognitive. Curcumina ac
ționează în primul
> rând prin blocarea acumulări plăgilor amiloide (depozite
> identificate în creierul suferinzilor) care induc boala
> Alzheimer, apoi prin distrugerea plăgilor existente,
> încetinind astfel declinul cognitive.
>
> Este recomandat a se consuma curry de 2-3 ori pe
> săptămână, în special curry galben. Sau presăra
ți
> condimentul pe alimetele consumate.
>
>
>
> 24. Controlul glicemiei
>
> Dacă ave
ți diabet de tip 2 sunteți mai vulnerabil la
> Alzheimer. Studiile arată că riscul de Alzheimer este de
> 2-3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se instalează mai
> curând, cu atât este mai mare
șansa de a suferi de
> demen
ță. Unii experți denumesc boala Alzheimer
> ”diabetul creierului”. Cele două afec
țiuni au cauze
> similare - obezitatea, hipertensiunea, cholesterol ridicat,
> dietă bogată în grăsimi
și zaharuri, activitate fizică
> scăzută, precum
și glicemie ridicată. Pe scurt, diabetul
> poate produce creierului o dublă nenorocire, distrugând
> neuronii
și favorizînd inflamările. Faceți tot posibilul
> de a
ține glicemia la valori scăzute și adoptați o
> dietă cu con
ținut scăzut de grăsimi saturate, alături
> de exerci
ții fizice regulate.
>
>
>
> 25. Be
ți mai mult ceai (negru si verde)
>
> Eviden
țele sugerează că ceaiul stopează pierderea
> cognitivă ce precede boala Alzheimer
și că cu cât beți
> mai mult ceai , cu atât memoria dvs. este mai ascu
țită.
>
> Secretul ceaiului nu mai este un mister. Frunzele au un
> bogat con
ținut de compuși capabili să penetreze bariera
> sânge-creier
și acolo să blocheze deteriorarea
> neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul verde poate
> bloca toxicitatea beta-amiloidei, care omoară celulele
> creierului. Face
ți-vă un obicei din a bea ceai negru și
> ceai verde. Nu adăuga
ți lapte, întrucât reduce cu 25%
> activitatea antioxidantă a ceaiului.