vineri, 24 august 2012

Mici secrete ale Elisabetei a II-a

Foto: Suzanne Plunkett / REUTERS
Sub titlul "Elisabeta a II-a, tot ce aţi vrut mereu să ştiţi", un expert în regalitate a publicat în cotidianul francez Le Figaro un articol în care dezvăluie "micile secrete ale reginei Angliei".
Elizabeth Alexandra Mary Windsor, aflată de 60 de ani pe tron, este şefa Commonwealth (care cuprinde 54 de state), regina a 16 state independente din Commonwealth, lord mare amiral, comandant suprem al armatei, guvernator suprem al Bisericii Angliei, apărăptoarea credinţei, ducesă de Normandia, ducesă de Lancastre. Pentru maori - băştinaşii din Noua Zeelandă - ea este Kotuku, o pasăre albă sfântă, iar pentru populaţia din Papua Noua-Guinee este Missis Kiwin. Pentru soţul său, este Lilibet sau "cârnăciorul meu".
Iată câteva dintre micile secrete publicate de Le Figaro:
. Ce are regina în geantă: o pereche de mănuşi de schimb, un ruj Elizabeth Arden, o pudrieră, o batistă, câţiva biscuiţi pentru câini (are 6). Niciodată bani, în afara unei bancnote de 5 lire, pentru slujba de duminică.
. Cocktailul preferat: jumătate gin, jumătate Dubbonet, cu două cuburi de gheaţă şi o felie de lămâie. Mâncărurile preferate: sole de Douvres fripţi, salată de pui, spată de miel, rosbif, pudding de Yorkshire - pregătite de bucătarul său Mark Flanagan.
. De ce poartă haine în culori atât de vii: pentru că regina trebuie văzută de toţi şi de la o distanţă cât mai mare. Iese întotdeauna cu poalele "sigilate", pentru ca vântul să nu comită indiscreţii.
. Cum îşi petrece serile: nimic nu-i face mai multă plăcere decât să se uite la televizor. În vacanţe, construieşte puzzle-uri gigant, dezleagă cuvinte încrucişate şi şarade.
. A trimis primul mail în 1976 (pe site-ul armatei britanice), în 1997 şi-a lansat propriul site (www.royal.gov.uk), este pe YouTube din 2007, pe Twitter din 2009 şi pe Facebook din 2010.
. O mică manie a sa: pune să îi fie călcate ziarele de dimineaţă, pentru a nu se păta cu cerneală tipografică.
. Câte maşini are: opt limuzine - trei Rolls-Royce, două Bentley şi trei Daimler. Rolls-urile şi Bentley-urile nu au plăcuţe de înmatriculare.
. Cum ştii dacă regina este nervoasă: îşi răsuceşte verigheta şi uneori spune "Nu mă amuză".
. Ce face înainte de culcare: îşi consemnează activitatea de peste zi, gesturile şi gândurile secrete într-un jurnal intim pe care nimeni nu are voie să îl citească.
. Cât costă monarhia britanică: 62 de pence, pe an, pe locuitor