sâmbătă, 25 februarie 2012

Acizi grasi Omega 3


 Acizii grasi omega 3 sunt acizi grasi polisaturati EPA si DHA (acid eicosapentanoic si acid docosahexanoic).
 Ei sunt considerati esentiali, deoarece organismul uman nu-i poate sintetiza; trebuie adusi prin hrana. Pot fi gasiti in peste gras oceanic (somon, ton, hering, sardine, mocrou), pastrav de lac, alte produse marine (alge), unele plante si nuci (bogate in acid alfa-linolenic sau ALA, un tip de acid gras omega-3).
 Acesti acizi grasi joaca un rol important in functionarea creierului, in crestere si dezvoltare si pot reduce riscurile afectiunilor cardiace. Totodata acizii grasi omega 3 reduc inflamatiile si pot ameliora riscurile bolilor cronice, cum ar fi boli de inima, cancer si artrita.
  In creier exista in concentratie mare avand rol foarte important pentru performanta si memorie.Copii care nu iau destul omega 3 de la mama in perioada de graviditate au riscul de a dezvolta probleme de vedere si nervoase.
 Unele din simptomele deficientei de acizi grasi omega 3 sunt: memorie slaba, piele uscata, probleme cardiovasculare, depresie si stres.
Beneficiile acizilor grasi Omega 3:
  Acizii grasi omega 3 au efect protector impotriva mai multor tipuri de cancer, cum ar fi: cancer de san, cancer de prostata si cancer al intestinului gros; deoarece acizii grasi omega 3 au proprietatea de a impiedica angiogeneza, determinand autodistrugerea celulelor canceroase. Astfel omega 3 ajuta la prevenirea tumorilor cauzate de agentii cancerigeni si a metastazelor.
  S-a demonstrat ca femeile ce consuma zilnic acizi grasi omega 3 prezinta un risc cu 25% mai mic al aparitiei de cancer de san decat cele care consumau alte tipuri de grasimi.
 Cancerul de colon poate fi prevenit prin consumul de acizi grasi esentiali omega 3. Eschimosii au o dieta bogata in grasimi omega 3 si au o rata foarte scazuta a cancerului colorectal. Testele de laborator au aratat ca acizii grasi omega 3 previn imbolnavirea colonului. Consumul zilnic de omega 3 incetineste progresia cancerului, atunci cand tumorile au aparut deja. 
  Omega 3 scade nivelul de colesterol.
 Se vorbeste despre colesterol ca despre un factor in totalitate nociv. Dar ce este, de fapt, acest colesterol?
O substanta care intervine in formarea celulelor, in sinteza vitaminei D, in producerea unor hormoni etc. O parte a acestui colesterol din organism se formeaza la nivelul ficatului din prelucrarea alimentelor consumate, iar o alta provine direct de la anumite alimente bogate in grasimi.
 Colesterolul poate fi impartit in: HDL ( colesterol bun ) - protejeaza vasele de sange si LDL ( colesterol rau ) care se depune pe peretii vaselor de sange, ingreunand circulatia. Studiile de specialitate au aratat ca acizii Omega 3 din uleiul de peste cresc nivelul de colesterol bun (HDL) si scad nivelul LDL( colesterol rau), micsorand, astfel, riscul de imbolnavire cardiovasculara.
  Suplimentarea dietei cu acizi grasi omega 3 protejeaza inima de efectele negative ale poluarii. Gazele de esapament, emisiile industriale afecteaza sistemul cardiovascular, aerul poluat aducand cantitati mari de radicali liberi in organism.
 Uleiul de peste combate depresia - persoanele care au un nivel scazut de acizi Omega 3 in organism sunt negativiste, impulsive si prezinta un risc crescut de a suferi de depresii. Un studiu realizat in China a aratat ca uleiul de peste are efecte benefice asupra schizofreniei si hiperactivitatii.
 De asemenea acizii grasi omega 3, protejeaza pielea, ajuta in tulburarile de vedere, in insuficienta renala si ciroza hepatica.
 Acizii omega 3 combat efectele nocive ale fumatului.
 Acizi grasi Omega 3 ajuta la cresterea nivelului de calciu din organism, depunerea de calciu in oase, si de a imbunatati rezistenta osoasa impiedicand aparitia osteoporozei.
 Marire aportului de acizi grasi esentiali omega 3 amelioreaza simptomele dermatitei atopice, o forma de alergie. Dermatita atopica apare din cauza imunitatii scazute. Refacerea imunitatii poate fi realizata cu ajutorul acizilor grasi.