Fructele si legumele de culoare NEAGRA contin... un colorant polifenolic numit RESVERATROL, adica de departe cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut !!!
Când am folosit în limbaj medical cuvântul ”anti-oxidant” primul lucru la care trebuie sa va gânditi este ”anti-cancer” (atât preventie, cât si terapie naturala), anti-îmbatrânire si status antiinflamator ; dar nu numai atât .
Sa nu cumva sa uitati ca a doua cauza de deces la nivel European este reprezentata de CANCER ; însa în România, începând cu 1997 principala cauza de deces este reprezentata de cancer si apoi de bolile cardio-vasculare!
Dar oare aceasta minune a cerului (Resveratrolul) sa stie sa faca doar atât ? Nici pe departe ! Hai sa vedem împreuna :
- Întâi de toate se gaseste în general în fructele de culoare indigo-visiniu spre negru (dar nu numai) : dude NEGRE, cirese NEGRE, struguri NEGRI, sâmburii de struguri NEGRI (dar si albi), mureNEGRE, corcoduse NEGRE, coacaze NEGRE, prunele închise la culoare, AFINE, varza rosie, ceapa rosie, merele VIOLET, salataLollo, lintea NEAGRA, fasolea NEAGRA, dar si din varza de Bruxelles (care poate fi consumata si fiarta), fragi, alune. Ultimele 3 sunt varietatile de legume si fructe care nu prezinta culoarea NEAGRA, dar contin totusi Resveratrol într-o cantitate mica !
- Resveratrol exista într-o cantitate de 50-100 mg / g pielita de strugure, mai mult decât dublul oricarei alte surse identificate
- Are un efect de distrugere tumorala directa, actionând împotriva oricarui tip de localizare tumorala, dar mai ales asupra celor hormono-dependente (sân, uter, ovar, testicul, prostata, ficat, stomac) si a melanomului malign (cea mai periculoasa localizare canceroasa a pielii si una dintre primele 3 localizari tumorale ca agresivitate)
- Blocheaza formarea de vase de sânge în jurul tumorii, dar simetastazarea celulelor maligne. Acest lucru mai stie sa-l faca genisteina si daidzaina din SOIA (alta minune de planta), acidul alfa-linolenic (omega 3) din uleiul de in si sulforafanul din crucifere (varza, broccoli, conopida)
- Confera o protectie deosebita materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutatii
- Este SINGURUL anti-oxidant care actioneaza direct pe gena Matusalemica (sau ”gena longevitatii”) având capacitatea de a creste durata si calitatea vietii
- Are si efect de potentator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele întâlnite în cale, amplificând efectele acestora de zeci-sute de ori !!!
- Are un potential anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E la un loc
- Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protectia anti-oxidativa a LDL-colesterolului
- nivelul sangvin al colesterolului total si al trigliceridelor
- Este un vasodilatator arterial
- Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
- Înca din 1985 se stie ca are capacitatea de a inhiba agregarea plachetara indusa de trombina si ADP (Kimura) => efect anti-trombotic
- Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhibând eliberarea Histaminei),antibacteriene si antiinflamatoare
- elasticitatea articulatiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen atât la nivel articular, cât si în piele (astfel având si un rol cosmetic).Preîntâmpina ridarea si îmbatrânirea pielii, mentinându-i elasticitatea si tineretea
- Are efect protectiv fata de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia sa distruga neuronii
- Exista studii încurajatoare referitoare la potentialul terapeutic al sau în ceea ce priveste si alte boli neuro-degenerative
- toleranta la efort, performantele fizice si psihice
- durata de viata si potentialul reproductiv la animalele de experienta pe care a fost testat (cu 15-30%)
Capac la toate, se mai comporta si ca un hormon fito-estrogen, adica:
a) Reprezinta cel mai puternic fixator de Calciu în / din oase (alaturi de exercitiul fizic), prevenind si combatând eficient osteoporoza
b) Confera protectie vasculara majora, chiar si la barbati
c) Combate tulburarile de climacteriu
d) Ajuta la regularizarea ciclului menstrual si se opune oricaror manifestari dismenoreice
e) Chiar în exces, confera protectie împotriva cancerului de sân si col uterin si nu induce cancer
f) Protejeaza celulele nervoase împotriva efectelor devastatoare ale stresului + maresc durata de viata a acestora + se opun apoptozei (mortii) acestora !
g) Creste eliminarea renala a acidului uric, prevenind acumularea sa si riscul de a dezvolta guta sau litiaza urica
h) (Fito-) estrogenii sunt substante inductoare enzimatice (hepatice) cu rol în detoxifierea organismului, dar nu numai : creste sinteza antioxidantilor endogeni, a substantelor necesare corpului etc.
Alte surse de fitoestrogeni : spirulina, soia, frunzele de papadiesi de patrunjel, salata (laptuca), granulele de polen, semintele de marar, grape-fruit- ul rosu
Am afirmat mai sus ca Resveratrolul se comporta si ca un hormon fito-estrogen, dar NU prezinta nici unul dintre efectele nu întotdeauna de dorit, sau ”adverse” ale estrogenului natural(adica cel produs de organism) :
a) Risc de cancer de sân, endometru (uter) si de prostata, hormonul estrogen (dar NU si cel fito-estrogen !) fiind si hormon de crestere
b) Cresterea sânilor la ambele sexe, indiferent de vârsta, hormonul estrogen (dar NU si cel fito-estrogen !) fiind si hormon de crestere
c) Edeme ale membrelor inferioare prin retentia hidro-salina consecutiva
d) coagulabilitatii sângelui cu risc trombo-embolic
e) riscul de a dezvolta forme de hipertensiune arteriala extrem de rezistente la tratament
f) Z fertilitatii masculine si a potentei
Nu as dori sa închei acest mesaj fara a le aduce la cunostinta tuturor prietenilor mei, carora le dedic acest articol, cea mai mare minune a naturii create de Dumnezeu (dupa parerea mea !), o bogatie de anti-oxidanti într-un singur produs : sucul de varza rosie.
Gustul acestuia va putea fi „dres”, la cei care nu-l prea suporta, adaugând peste el suc de morcov, iar datorita faptului ca poate contine fibre celulozice dure va fi strecurat prin tifon ”în 4” (cvadruplu).
Retineti câteva aspecte esentiale despre varza rosie :
- contine resveratrol = cel mai puternic factor natural anti-cancerigen cunoscut, potentator de efect pentru toate celelalte minerale si vitamine + distrugator al vaselor care alimenteaza tumora + blocheaza metastazarea celulelor maligne ;
- contine sulforafan = substanta care distruge vasele care alimenteaza tumora ;
- contine indol-3-carbinol = substanta care da distrugere tumorala directa ;
- contine vitamina B 17 = produce distrugere tumorala directa
- reprezinta o sursa majora de vitamina C. Având în vedere termolabilitatea acestei vitamine si faptul ca ea se oxideaza repede la aer, sucul de varza rosie va fi consumat imediat dupa ce a fost preparat
- este cea mai bogata sursa cunoscuta de luteina si zeaxantina, 2 antioxidanti fundamentali si extrem de potenti, cu specificitate pentru macula lutea, dar nu numai. Cercetarile privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul protector important al luteinei (6 mg/zi de luteina administrata timp de 6 luni, scade incidenta degenerarii maculei cu 43%). Efectul luteinei este amplificat de licopen, colorantul rosu din legume (tomate) si cea mai mare parte a fructelor. Luteina previne degenerescent a maculara la persoanele diabetice.
...si daca ar fi numai aceste efecte ar fi mai mult decât suficient pentru sucul de varza rosie, dar nu sunt nici pe departe singurele efecte !
ATENTIE !!!
- Persoanele care NU au cancer în acest moment pot consuma TOATE alimentele mentionate mai sus de culoare NEAGRA pentru a beneficia de cât mai mult Resveratrol
- Însa persoanele care au în acest moment cancer le sfatuiesc sa se abtina de la folosirea strugurilor negri (cresc nepermis de mult glicemia si pot ¯ drastic imunitatea acelor persoane) si a oricaror alimente NEGRE dar acre (coacaze) sau insuficient coapte, deoarece acestea induc aciditate în organism, factor major stimulator al dezvoltarii tumorale. Retineti aceste precautii esentiale !!! Acestora din urma le recomand sucul de varza rosie, dudele, ciresele, corcodusele NEGRE, afinele...
Va doresc numai bine + sa ne bucuram de acest factor NEGRU pentru sanatatea noastra !
Cu drag,
Dr. Marginean Calin
medic specialist medicina muncii, medic specialist medicina generala, competenta în medicina de întreprindere, atestat nutritie.