Este
o plantă cu totul specială, aflată la limita dintre sălbatic şi
domestic. Ce înseamnă aceasta? Că, pe de o parte, este foarte bogată în
nutrienţi, la fel ca legumele cultivate, iar pe de altă parte, că are o
rezistenţă cu totul ieşită din comun, asemeni buruienilor. Chiar acum,
când natura pare îngheţată sub stratul de omăt, rădăcina hreanului
trăieşte în pământ, fiind gata ca la întâiul dezgheţ să scoată la
suprafaţă primele frunzuliţe, înaintea tuturor celorlalte plante. Iar o
asemenea forţă vitală, depozitată într-o singură rădăcină, are efecte
terapeutice pe măsură.
Denumirea
sa ştiinţifică este Armoracia rusticana, şi este o rudă foarte
apropiată a verzei şi a conopidei, dar şi a muştarului. Hreanul este
folosit ca remediu natural încă din preistorie, aşa cum o arată
descoperirile arheologice făcute în Europa. Dacii preţuiau şi ei hreanul
foarte mult. De altfel, însuşi medicul roman Dioscoride, atunci când
scrie în tratatul său farmaceutic despre hrean, pomeneşte şi denumirea
sa dacică: „usturonila”.
În
medicina populară românească, hreanul este recomandat în peste o sută
de afecţiuni, cele mai multe dintre ele fiind de natură infecţioasă şi
fiind specifice sezonului rece.
Fişă biografică
Rădăcina
hreanului conţine foarte multă vitamină C, utilă sistemului circulator
şi imunitar, greu încercate atunci când afară este ger. Conţine şi
minerale foarte importante, precum fierul, potasiul, calciul şi
magneziul. Mirosul înţepător şi gustul de foc al rădăcinii se datorează
mai multor compuşi chimici, între care şi aşa-numiţii glucozinolaţi.
Aceştia din urmă s-au dovedit un adevărat fenomen în lupta cu
bacteriile dăunătoare, fiind de multe ori mai eficienţi decât cele mai
avansate antibiotice de sinteză. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns,
cercetări de dată foarte recentă au arătat că focul conţinut în rădăcina
de hrean are şi proprietăţi citostatice foarte puternice,
glucozinolaţii fiind eficienţi în foarte multe forme de cancer (de
piele, de plămâni, de colon, de stomac etc.).
Cum se administrează hreanul
Salata de hrean
Metoda
de obţinere este destul de simplă: trei-şase rădăcini de hrean se
spală, se curăţă bine şi se dau prin răzătoare. Peste ele se adaugă o
sfeclă roşie fiartă şi dată, de asemenea, prin răzătoare. Cele două
legume se amestecă foarte bine, adăugându-se apoi sare, ulei şi oţet
după gust. Se adaugă şi puţină miere, după care se amestecă bine şi se
pun într-un borcan închis ermetic, cu capac. Salata de hrean şi sfeclă
se poate păstra la frigider, fără probleme, vreme de două săptămâni,
timp în care îşi va conserva proprietăţile terapeutice.
Vin tonic cu hrean
Într-un
litru de vin roşu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin
răzătoarea fină. Se astupă sticla şi se lasă la macerat conţinutul vreme
de 8-9 zile, după care se filtrează. Se administrează 3-4 linguri de
vin, pentru îmbunătăţirea digestiei, pentru stimularea şi reglarea
activităţii cardiace, contra anemiei şi pentru prevenirea litiazei
renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este şi un tonic sexual şi un
afrodiziac foarte puternic.
Siropul de hrean
Se
dă prin răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă 4 linguri de miere, se
amestecă bine şi se lasă 20-30 de minute la macerat. Se strecoară,
presând conţinutul cu un tifon. Se obţine siropul crud. Resturile care
rămân în tifon se pun la fiert cu puţină apă (cât să le acopere). După
fierbere, se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se
amestecă împreună cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi.
Recomandări: astm, bronşită cronică, afecţiuni ale căilor
respiratorii medii şi inferioare, în general.
Cataplasme cu hrean
Varianta 1:
Se dă hreanul prin răzătoarea mică, după care se înveleşte în tifon şi
se pune pe locul afectat. Se ţine până când apare senzaţia de arsură,
după care se îndepărtează. Este aplicaţia externă cu efectul cel mai
puternic, dar este destul de dură, aşa încât adesea este preferată o
variantă mai blândă.
Varianta 2:
Mai întâi, se obţine făina de hrean din rădăcinile tăiate cubuleţe şi
uscate pe calorifer sau în apropierea unei surse de căldură. Atunci când
se elimină complet apa şi devin uscate ca iasca, aceste cubuleţe se
macină cu râşniţa electrică de cafea, obţinându-se un praf alb, cu
efecte puternic iritative: făina de hrean. Se pun într-un vas 2 linguri
din această făină şi 2 linguri de făină de seminţe de in, se adaugă apă
şi se amestecă foarte bine, până când se formează o pastă. Se înveleşte
în tifon şi se aplică pe locul afectat vreme de o oră.
Tratamente cu hrean
Boala canceroasă
- un studiu recent făcut la Universitatea Illinois, Statele Unite,
arată că administrarea zilnică de hrean creşte rezistenţa
organismului uman la boala canceroasă, atât în ce priveşte prevenirea
îmbolnăvirii, cât şi la tratamentul bolii deja instalate. Pacienţii cu
tumori cu diferite localizări prezintă o mai bună vitalitate,
evoluţia bolii este încetinită, celelalte tratamente - fie ele
naturale sau alopate - sunt potenţate de către acest super-aliment.
Se administrează, în mod special, salata de sfeclă cu hrean, minimum 50
de grame pe zi.
Infecţii urinare (cistită), infecţii renale
- Cincizeci de grame de hrean proaspăt, ingerate pe parcursul unei
zile, atacă bacteriile parazite din rinichi, vezică şi de pe traiectul
urinar, distrugându-le. Tratamentul este de durată (minimum 21 de
zile) şi se asociază cu oricare altă formă de tratament cu antibiotice,
naturale sau de sinteză.
Retenţie de lichide
- Consumul regulat de hrean, mai ales după orele după amiezii, este un
foarte bun diuretic, foarte util celor care au tenul, mâinile sau
picioarele umflate din cauza retenţiei de apă.
Tuse de diverse etiologii
- se iau 5-6 linguriţe pe zi de sirop de hrean, care se înghite încet,
lăsându-l să acţioneze la nivelul gâtului şi al arborelui bronşic.
Suplimentar, se consumă salată de hrean cu sfeclă roşie, câte 50 de
grame, de două ori pe zi.
Bronşită cronică şi acută
- se consumă zilnic 4-10 linguriţe de hrean ras, simplu sau în salată
cu sfeclă roşie, al cărei mod de preparare l-am prezentat mai sus.
Suplimentar, se pun seara cataplasme cu hrean pe zona toracelui. Hreanul
are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare.
Polipii uretrali
- se iau de trei ori pe zi câte trei linguriţe de suc de hrean,
dizolvate într-un pahar de apă. Administrarea se face pe stomacul gol,
în cure de trei luni, urmate de alte trei luni de pauză. În paralel, se
va ţine un regim alimentar alcalin, cu foarte multe zarzavaturi şi
legume verzi, fără carne, şi cu cât mai puţine proteine animale.
Anemie la adulţi
- se consumă câte 15-20 de linguriţe de salată de hrean cu sfeclă roşie
pe zi. Hreanul conţine mici cantităţi de fier, dar cel mai important
rol al său este optimizarea digestiei şi a metabolismului, aşa încât
fierul prezent în celelalte alimente să poată fi asimilat de către
organism.
Inapetenţă, anemie la copii
- se consumă cel puţin o dată pe zi o salată obţinută din hrean ras
fin (1-2 linguriţe), măr cu tot cu coajă (2 linguriţe), sfeclă roşie
(1-2 linguri) şi morcov (1-2 linguri). Această mini-cură se ţine
minimum o lună, fiind recomandată cu precădere pe perioada iernii şi
la trecerea de la sezonul rece la cel cald.
Reumatism, gută
- într-o cană de lapte cald se pun 1-2 linguriţe de suc de hrean. Acest
preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Un tratament
durează minimum trei săptămâni, având efecte antiinflamatoare şi
detoxifiante.
Sinuzită, rinită
- iată cel mai puternic şi rapid remediu contra acestor afecţiuni,
preluat din medicina populară românească: într-o basma de culoare roşie
(aşa cere tradiţia!) se pun 2 linguriţe de hrean ras. Se aplică pe zona
frunţii, atât timp cât este suportată, având grijă să nu apară arsura pe
piele. Nasul se desfundă aproape instantaneu şi încep să fie
eliminate secreţii din abundenţă, curăţindu-se astfel căile
respiratorii superioare. Se recomandă să se facă acest tratament,
cu efecte extrem de rapide, câte patru-cinci zile la rând. Dacă aveţi
pielea prea sensibilă şi nu
suportaţi hreanul aplicat direct, este suficient să inspiraţi, de cât
mai aproape de nas, vaporii emanaţi de rădăcina proaspăt rasă.
Dureri articulare
- pe zona afectată se aplică o cataplasmă cu hrean crud, atât timp cât
nu apare senzaţia de arsură. Suplimentar, după îndepărtarea
cataplasmei, se poate aplica un unguent camforat.
Paralizie facială
- se aplică pe obraz, de două ori pe zi, o cataplasmă cu făină de
hrean şi in, obţinută după reţeta de mai sus. Peste compresă se pune un
nailon şi se ţine o sticlă cu apă caldă, aşa încât să se obţină o uşoară
hipertermie locală. Fiecare aplicaţie nu va dura la început mai mult
de 1 minut, ajungându-se într-o săptămână la 10-15 minute, cu grijă
pentru ca pielea sensibilă a obrazului să nu fie lezată.
Precauţii şi contraindicaţii
Intern,
hreanul se administrează cu prudenţă persoanelor cu colon iritabil sau
care suferă de colită de fermentaţie. Abuzul de hrean în alimentaţie
duce la deranjamente digestive şi tulburări nervoase.
Extern, mai ales sub formă de cataplasmă, hreanul va fi folosit cu prudenţă de către persoanele care au pielea sensibilă, alergică.
Reţetă cu hrean pentru bolile de plămâni
Se
spală foarte bine 12 ouă, apoi se pun într-un vas, cu coajă cu tot, şi
se ţin timp de 12 ore în suc natural de lămâie (trebuie să le acopere).
Se scot ouăle din sucul de lămâie, se sparg şi se bat bine, după care
se pun din nou în vasul cu suc de lămâie, în care se mai adaugă 1 kg de
hrean curăţat de coajă şi dat pe răzătoare, 1 litru de ţuică naturală
tare (palincă de prune), 1 kg de miere. Amestecul se ţine la macerat
într-un borcan, vreme de nouă zile, după care se iau zilnic, după mesele
principale, 1-3 linguri. Este o reţetă folosită în special contra
pneumoniilor recidivante, a bronşitelor cronice şi a tuberculozei
pulmonare. Pe lângă efectele puternic antibiotice ale hreanului,
acest preparat
este şi un puternic vitaminizant şi remineralizant, precum şi un
redutabil stimulent imunitar.