joi, 6 octombrie 2011

Ce mâncăm

Multi il mananca, multi il apreciaza, insa putini stiu ce contine. Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul Casa Buna
de la Danone, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”
in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.
Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa
inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenilã
.
http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/gandaci-225x300.jpg
Cosenila este defapt o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus
(sau Coccus cacti) ce traiesc in Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi.
Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins,
ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic.
Producerea colorantului natural.
Acesta se poate extrage doar din gandacul femela
http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/Cosenila-216x300.jpg
Deoarece cererea a devenit tot mai mare odata cu interzicerea de UE si SUA
a colorantilor sintetici in alimente, in tari precum Mexic sau Australia au luat
nastere ferme de gandaci cosenila.
http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/Dactylopius_coccus-300x225.jpg
cluster de femele

Sub invelisul alb-cenusiu ca de bumbac corpul gandacilor este rosu. Ajunse la maturitate, aprox 90 zile, femelele sunt recoltate.
Sunt ucise prin innecare in apa iar apoi sunt puse la uscare
(artificiala sau solara). Cand ajung la aprox. 30% din greutate
pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau
stoarcere
. In functie de cantitate si alti aditivi colorantul poate lua
mai multe nuante de la violet, rosu aprins pana la orange. Pentru
producerea unui kg de cosenila sunt necesare aprox 100.000-150.000
de insecte.
http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/uscare-150x150.gif
In trecut acest colorant era folosit doar pentru colorarea tesaturilor si
de catre pictori. In prezent este folosit atat in industria cosmeticelor cat
si in cea alimentara. In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea
rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor samd. In industria alimentara
este folosit in fabricarea sucurilor acidulate, “naturale”(vezi Prigat)
sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De asemenea se gaseste si
in mezeluri, salamuri, carnati, carne(vezi produsele Meda), colorantii
de oua, iaurt(Danone-fructe), lapte(Fulga-fructe), produse de patiserie,
deserturi, gemuri, gelatina, toppinguri, diverse varietati de branza.

Recomandari:
Deoarece este extras din gandaci/insecte, toate produsele ce contin acest colorant
nu sunt recomandate vegetarienilor sau oamenilor carora religia le interzice
(ex musulmanii). Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu hipertensiune.
S-au constatat putine reactii adverse, in general alergii sau in unele cazuri aparitia
astmului. PS:Cum la noi acest colorant se gaseste in cel putin un produs pe care-l
consumam zilnic, sa nu aud ca va mai luati de chinezi ca mananca tot felul de
gandaci. Si noi facem la fel doar ca nu stim! O zi placuta si…pofta buna!
Later Edit: Tocmai dupa ce am terminat de scris articolul, am terminat si sticla
de suc Prigat. Apoi am citit ingredientele. Si Prigatul este colorat tot cu gandaci.
WTF…!!Bleah :(
http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/prigat-300x225.jpg