Pericolul neştiut: un singur grapefruit poate să te omoare
În
lumea ştiinţei, cercetătorii ştiu de ceva timp că multe medicamente
orale - printre care medicamente anti-colesterol precum atorvastatin,
lovastatin şi simvastatin şi alte medicamente anti-cancer şi pentru
afecţiuni cardiace - provoacă probleme grave atunci când pacienţii
consumă grepfrut.
Echipa
de cercetători care a descoperit această combinaţie periculoasă acum 20
ani a publicat de curând un nou raport în care se arată că numărul
medicamentelor care provoacă efecte secundare grave atunci când
pacienţii consumă grapefruit
a crescut de la 17 la 43 între 2008 şi 2012, pe măsură ce au fost
lansate pe piaţă noi tratamente. Oamenii de ştiinţă au publicat un
articol în jurnalul ştiinţific CMAJ
pentru a solicita cadrelor medicale care prescriu aceste medicamente să
afle mai multe detalii despre interacţiunile dintre substanţe şi
fructul de grapefruit.
Ingredientele periculoase din sucul de grapefruit sunt
un grup de substanţe chimice cunoscute sub numele de furanocumarine,
explică farmacologul David Bailey de la Institutul de Cercetări Medicale
Lawson, din Ontario, Canada. Aceste substanţe se mai găsesc şi în
portocalele de Sevilla, în lime şi în pomelo.
Furanocumarinele
se ataşează - şi astfel fac inactivă - de enzima CYP3A4, ce joacă un
rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă
este inactivată, prea multe medicamente vor rămâne în sistemul
pacientului pentru timp îndelungat, ceea ce va duce la efecte secundare
precum moartea subită, distrugerea rinichilor, sângerări
gastrointestinale şi alte probleme.
Cercetătorii
estimează că peste 85 de medicamente interacţionează cu grepfrutul,
dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui singur grapefruit sau a doar 200 de mililitri de suc de grapefruit ar putea fi suficient pentru a altera într-un mod semnificativ concentraţia medicamentelor din corpul unui pacient.
Oamenii
de ştiinţă nu ştiu câţi oameni sunt afectaţi de această problemă, însă
afirmă că persoanele cu vârste mai mari de 45 de ani prezintă un risc
mai mare, pentru că acestea consumă cea mai mare cantitate de grapefruit şi totodată lor li se prescrie cel mai mare număr de medicamente.
"Cât timp cadrele medicale nu sunt conştiente că efectele secundare pe care le observă la pacienţi se datorează consumului de grapefruit,
este foarte puţin probabil ca acestea să investigheze problema. Noi
credem că majoritatea cadrelor medicale încă nu cunosc pe deplin
interacţiunea dintre medicamente şi grapefruit", scriu cercetătorii în articolul publicat în jurnalul ştiinţific.
(TRANSMITETI ACEST ARTICOL CELOR INTERESATI !)