Puţin
mai mare decât o carte obişnuită, ficatul nostru minunat ştie totuşi să
realizeze simultan mai multe operaţii şi reacţii chimice decât ar fi
capabile cele mai moderne şi mai mari laboratoare, calculatoare sau
uzine chimice. Acţiunile biologice ale ficatului, ca şi participarea sa
la manifestările noastre vitale sunt ceva mai importante chiar decât
cele ale inimii. În numai o zecime de secundă, el este capabil să
efectueze fără greşeală câteva sute de transformări chimice simultan. De
el depind în mod direct digestia noastră, calitatea sângelui, bogăţia
memoriei şi forţa musculară. Ficatul are deci un
rol foarte important în viaţa intimă- şi total necunoscută de fiinţa
umană obişnuită - a corpului nostru fizic care este un microcosmos în
miniatură. De acţiunile sale complexe depind fără îndoială atât
sănătatea cât şi viaţa noastră.
Cele 9 proprietăţi ale ficatului:
1.
Ficatul secretă zilnic între 0,5 şi 1l de bilă. Acest lichid amar, de
culoare galbenă, ne permite în primul rând să digerăm grăsimile ; pe de
altă parte, el ne dezinfectează intestinele şi ne protejează împotriva
diareei şi constipaţiei.
Un ficat
obosit nu secretă în cantitate suficientă acest lichid miracol.
Consecinţe: digestia materiilor grase devine mai dificilă, insuficient
evacuate, substanţele nocive stagnează în intestine, expunând organismul
la pericolele rezultând din diaree şi constipaţie.
2.
Ficatul transformă şi "umanizează" toate substanţele care intră în corp
(el este acela care le face perfect compatibile cu structura noastră,
modificându-le prin trasmutaţie şi sublimare frecvenţa de vibraţie
pentru ca aceasta să fie la unison cu aceea a aurei noastre, numai
astfel aceste substanţe devenind parte integrantă din corpul nostru şi,
într-o anumită măsură , din noi înşine), pentru ca ele să ne poată hrăni
celulele fără a le agresa.
Un ficat
slab sau obosit lasă să treacă în întregul organism substanţe străine
netransformate (prin transmutaţie şi sublimare) sau insuficient
asimilate, care ne vor îmbâcsi în cel mai scurt timp cu toxine.
3.
Ficatul primeşte totalitatea materiilor digerate şi le controlează
riguros el elimină excedentele şi reziduurile alimentare, tot el
interceptează, neutralizează şi expulzează către intestin toate
substanţele toxice, distruge bacteriile, aşteaptă ca elementele
nutritive să fie transformate prin acţiunea fermenţilor şi enzimelor,
pentru a le permite numai atunci să treacă în sânge.
Un ficat
obosit ne asigură imperfect apărarea şi imunitatea corpului. El lasă să
treacă în sânge substanţe neverificate, încărcate încă de toxine şi
bacterii nocive. Ca urmare a acestui fapt, apar în timp diverse maladii
şi chiar otrăvirea corpului.
4.
Ficatul neutralizează la fel de eficient otrăvurile datorate activităţii
celulare cât şi pe cele provenind din exterior: alcool, tutun,
medicamente, carne etc.
Un
ficat slab sau obosit se află în incapacitate de a face eforturi
suplimentare, tocmai de aceea atunci el va elimina insuficient aceste
otrăvuri care ne intoxică. Pe de altă parte, un mare număr de celule
hepatice sunt distruse în contact cu alcoolul, tutunul, cu anumite
medicamente sau cu unele substanţe chimice. Dacă această distrugere este
cotidiană, ficatul nostru se va micşora şi se va rigidiza gradat,
riscând să fie atins de ciroză.
5.
Ficatul normalizează circulaţia sanguină în acelaşi mod în care un baraj
dirijează cursul unui fluviu. Asemenea unui burete, el reduce
congestiile sanguine care ar putea stânjeni funcţionarea inimii, putând
absorbi până la 1,5l de sânge pentru a restabili o ciculaţie normală.
Atunci când congestia a fost eliminată, el restituie din nou acest sânge
organismului.
Unui
ficat slab sau obosit îi lipseşte supleţea necesară "înghiţirii"
temporare a unei asemenea cantităţi de sânge. Din această cauză, atunci
organismul pierde un preţios normalizator al circulaţiei lui sanguine.
6.Ficatul
dozează totodată armonios cantitatea de hormoni din sânge,
metabolizează grăsimile şi proteinile, stochează vitaminele şi zahărul
în aşa fel încât acestea să fie oricând gata să fie folosite. Printre
altele, el fixează materialele de construcţie necesare reclădirii şi
consolidării acelor părţi ale corpului care au fost victimile unor
leziuni sau ale uzurii. De asemenea, tot el este acela care elimină
excesul de colesterol.
Un ficat
slab sau obosit ne va lăsa corpul să îmbătrânească repede fără a-i
aduce hormonii care îi sunt indispensabili. El nu mai digeră atunci
grăsimile şi proteinile de care avem nevoie. Vitaminile şi zahărul nu
mai ajung să fie stocate, părţile afectate sau uzate ale corpului nostru
nici nu se mai consolidează şi nici nu se mai reconstruiesc; iar
colesterolul ne invadează vasele sanguine.
7. Ficatul ne asigură permanenţa sau constanţa temperaturii interne.
Un ficat slab sau obosit nu-şi mai poate îndeplini funcţia termică, făcându-ne astfel să suferim de frig sau de căldură.
8.
Ficatul produce un anumit număr de substanţe esenţiale pentru sânge
printre care amintim:protrombina şi fibrina, care îi permit sângelui să
se coaguleze; heparina care îl face fluid şi globulina, substanţă care
îl protejează sau îl imunizează faţă de diverse infecţii.
Un ficat
slab sau obosit se privează de substanţele necesare coagulării
sângelui, ne expune pericolului de hemoragie şi lasă ca sângele să se
îngroaşe (să devină dens, vâscos), în dauna vaselor sanguine şi a
inimii. El ne abandonează astfel, fără apărare, în faţa bolilor.
9.
Ficatul este de asemenea direct răspunzător de echilibrul sanguin, el
normalizează procentul de fier conţinut de globulele roşii.
Un
ficat slab sau obosit nu mai poate interveni pentru alinarea
suferinţelor celulelor noastre, care vor fi înfometate din cauza unui
sânge dezechilibrat şi anemiat.
O
întreagă carte n-ar fi de ajuns ca să descrie cu precizie toate
operaţiile, transmutările, transformările, reconstituirile, fixările şi
sintezele elaborate de ficat, care este un organ nepereche. A-i pătrunde
complet misterele tuturor acţiunilor sale ar echivala cu înţelegerea
miracolului vieţii.
-digestie dificilă;
-constipaţie şi diaree;