vineri, 13 iulie 2012

Despre ardeiul iute

>Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute sunt
>aproape
> incredibile iar reputatia acestuia este in continua crestere,
>in urma cercetarilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la
>distrugerea celulelor canceroase din prostata, plamani, pancreas si
>poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde. Ardeiul iute face
>parte din familia capsicum, si este cunoscut sub denumirea
>de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului,
>prin actiunea pe care o are asupra structurii venoase.
>
>Beneficiile pentru sanatate Nu este nimic mai uimitor decat efectele
>pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator,
>cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a
>capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea
>tensiunii arteriale.  De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai
>potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele
>si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau
> a
>trigliceridelor. Avand in vedere ca bolile cardiovasculare sunt
>ucigasul numarul unu la nivel mondial, proprietatile ardeiului iute
>sunt deosebit de importante.
>Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal
>deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului, ajuta
>la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din
>stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor
>intestinale. Atunci cand se consuma ardei iute, acesta declaneaza o
>senzatie de caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a
>fost una dintre plantele recomandate in caz de degeraturi.  Usturator
>si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri gustoase
>de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata de o
>concentratie ridicata de capsaicina, studiata pentru utilizarile ei pe
>scara larga de la reducerea efectelor durerii, beneficii
>cardiovasculare precum si capacitatea
> de a preveni aparitia
>cancerului. Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea
>pasajelor nazale congestionate. In plus, alaturi de continutul ridicat
>de capsaicina, ardeiul rosu este o sursa excelenta de vitamina A, prin
>concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten.
>Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi
>convertit in organism in vitamina A, un nutrient esential pentru
>sanatatea tuturor tesuturilor epiteliale (cele care captusesc toate
>cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si
>tractul reproductiv).  Beta-carotenul poate fi util in reducerea
>simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. In plus,
>activitatea sa antioxidanta contribuie la prevenirea daunelor
>radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon,
>diabet zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si
>boli de
> inima.
>Lupta impotriva inflamatiei Ardeiul iute contine capsaicina, care
>incalzeste corpul si este un inhibitor puternic al substantei P, o
>neuropeptida asociata cu procesele inflamatorii. Cu cat este mai iute
>un ardei, cu atat contine mai multa capsaicina.  In prezent
>se studiaza efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburarile
>fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita,
>psoriazis si neuropatie diabetica. Atunci cand animalele injectate cu
>o substanta care provoca artrita inflamatorie au fost hranite
>cu alimente care contineau capsaicina, debutul artritei a fost
>intarziat si inflamatia a fost redusa in mod semnificativ.
>Ameliorarea pe cale naturala a durerii Capsaicina aplicata local, s-a
>demonstrat in urma studiilor, ar fi un tratament eficient pentru
>durerile de cap si cele provocate de osteoartrita. Multe dintre
>studiile care se refereau la gestionarea durerii cauzate de
> neuropata
>diabetica, au enumerat beneficiile aplicarii locale a capsaicinei si
>rolul ei in atenuarea durerii asociate cu aceasta conditie.  In urma
>unui studiu de amploare, pacienti cu psoriazis au folosit preparate
>topice care contineau fie capsaicina fie placebo. Cei din prima
>categorie au raportat o imbunatatire semnificativa a simptomelor.
>Principalul effect secundar ar fi resimtirea unei senzatii de arsura
>in zona aplicata.
>Beneficii cardiovasculare Ardeiul rosu iute, s-a dovedit a reduce
>nivelul colesterolului din sange, a trigliceridelor si agregarea
>plachetara, crescand in acelasi timp capacitatea organismului de a
>dizolva fibrina, o substanta cu rol important in formarea cheagurilor
>de sange.  Oamenii care consuma din belsug ardei iute, au sanse mai
>mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie
>pulmonara.
>Ardeiul iute amelioreaza sinusurile congestionate Capsaicina nu
> reduce
>doar intensitatea durerii cii stimuleaza fluidizarea secretiilor
>de mucus din plamani sau fosele nazale. Capsaicina este similara cu un
>compus care se regaseste in multe remedii pentru raceala, cu rol in
>ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar timpul de actiune
>(capsaicina actioneaza mult mai repede). Un ceai cu ardei iute
>stimuleaza rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorand
>nasul infundat si congestionat.
>Stimuleaza imunitatea Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un
>continut ridicat de betacaroten sau provitamina A.  Doua lingurite
>de ardei iute pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A
>cu rol important in lupta anti-infectie si esentiala pentru sanatatea
>tesuturilor epiteliale, inclusive membranele mucoase care acopera
>pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si cel urinar. De
>asemenea, vitamina A este prima linie de aparare impotriva
> agentilor
>patogeni, invadatori.
>Prevenirea ulcerului gastric Ardeiul iute are o reputatie negativa si
>nemeritata de a contribui la aparitia ulcerului gastric.  Nu doar
>ca ardeiul iute nu provoaca ulcerul gastric ci chiar poate ajuta la
>prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate
>stimuland in acelasi timp celulele mucoasei stomacului sa secrete
>sucuri de protectie, care impiedica formarea ulcerului. De fapt,
>consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer
>gastric.
>Pierderea kilogramelor
>Caldura care este resimtita de catre o persoana in urma consumului de
>ardei iute este energie care rezulta in urma arderii caloriilor.
>Chiar si ardeii rosii contin substante care contribuie la termogeneza
>si la consumul de oxigen chiar si mai mult de 20 de minute dupa ce
>sunt consumate.