luni, 9 iulie 2012

Despre roșii

Rosiile reprezinta o sursa de antioxidanti valorosi, de fibre, de vitamine şi de minerale. Au un conţinut mic de grăsimi şi aduc organismului foarte putine calorii (18 calorii la 100 g). Toate aceste calitati le fac ideale pentru consumul frecvent, daca sunt de calitate. 
Rosia ocupa locul doi, dupa cartof, intre legumele utilizate în bucătărie. Popularitatea sa culinara este de inteles daca ne gandim la numeroasele sale calitati nutritionale, dar mai ales la combinarea perfecta intr-o gama variata de feluri de mancare. Astfel, datorita gustului dulce-acrisor, rosiile pot fi combinate aproape cu orice; pot fi preparate aproape in orice mod: supe, ciorbe, salate, ghiveciuri, la grill, pentru ca nu-si pierd calitatile nutritionale. 
Studiile efectuate pe consumatorii de rosii au scos la iveala beneficiile acestora asupra organismului uman, rezultatele fiind uimitoare. Rosia, prin continutul sau, a reusit sa vindece boli a caror vindecare nu consta decat in speranta. 
Ce contin rosiile? 
Rosiile contin o multime de vitamine, cele mai importante fiind vitamina A (foarte importanta pentru ochi), complexul de vitamine B (B1, B2, B5, B6 – care printre altele protejeaza sistemul nervos, sistemul osos si metabolismul), vitamina C (care contribuie la o buna functionare a sistemului nervos si a sistemului cardiovascular), vitamina E (responsabila de mentinerea tineretii). Rosiile mai contin si cantitati semnificative de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv. 
Beneficiile consumului de rosii asupra organismului 
Faptul ca rosiile sunt sanatoase si au o gramada de proprietati antioxidante nu mai reprezinta nicio noutate pentru nimeni. Dar ca sucul de rosii este foarte bun pentru a-ti mentine sanatatea oaselor si pentru a preveni osteoporoza, s-ar putea sa fie o surpriza pentru tine. Iata asadar o serie de avantaje si beneficii asupra sanatatii aduse de consumul regulat de rosii sau suc de rosii. 

SUCUL DE ROSII INTARESTE OASELE 
Sucul de rosii este capabil sa tina osteoporoza departe. Sucul de rosii, datorita continutului sau bogat in licopeni, contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, dar si la prevenirea anumitor forme de cancere, cum ar fi cel de prostata, de san, de pancreas, cervical, de piele, de ovare sau de stomac sau la prevenirea bolilor cardiovasculare. Oamenii de stiinta canadieni spun ca nu e nevoie de mai mult de 2 pahare de suc de rosii pe zi pentru a obtine toate aceste efecte minunate. 
ROSIILE PREVIN REUMATISMUL 
Pe langa cele mentionate mai sus, trebuie sa stii ca rosiile nu ingrasa, nu au grasimi, sunt foarte bogate in potasiu, vitaminele A, C si K, fier si calciu si chiar fosfor. Toate acestea, in combinatie cu licopenul si cu o alta substanta care se regaseste in rosii si care are proprietati asemanatoare cortizonului au rolul de a transforma rosiile intr-un depurativ si antiinflamator puternic. Infectiile renale, urinare, guta sau chiar cosntipatia si reumatismul pot fi vizibil ameliorate prin consumul regulat de rosii sau suc de rosii. Daca urmaresti sa faci o detoxifiere generala, sucul de rosii poate deveni aliatul tau numarul 1. 
Rosiile crude sunt foarte benefice pentru sanatatea ta si spre deosebire de alte alimente este important de stiut ca acestea isi pastreaza beneficiile si daca sunt gatite, prin pregatire termica eliberandu-se si mai multe substante benefice, care in mod normal ar fi blocate in coaja nedigerabila. 
ROSIILE SI DIETA 
Datorita numarului nesemnificativ de calorii dar si a numeroaselor vitamine pe care acestea le contin, rosiile pot fi folosite in diete cu success si pot fi un aliat de nadejde in curele de slabire. Dieta cu rosii te poate ajuta sa slabesti doua-patru kilograme intr-o saptamana, daca numarul de calorii este sub 1800, daca urmaresti o dieta rapida. 
Dieta cu rosii este un inamic pentru celulita asa ca ai un motiv in plus sa consumi cat mai multe rosii. Ceea ce trebuie sa mai stii este faptul ca dieta cu rosii este secretul unui bronz stralucitor, mineralele si vitaminele din rosii avand capacitatea de a proteja foarte eficient pielea de actiunea razelor solare si de a stimula producerea de pigment natural in piele. 
Ce parere ai despre rosii? Te folosesti de beneficiile rosiilor pentru a imbunatati alimentatia ta si a familiei tale?