miercuri, 31 octombrie 2012

ALIMENTE ȘI CEAIURI CARE NE PREGĂTESC PENTRU IARNĂ



O multitudine de factori, aflați mai mult sau mai puțin sub controlul nostru, fac ca răcelile și gripele să devină un fapt comun în viața noastră, mai ales la schimbarea de anotimp. Știm că oricum organismul nostru nu ne lasă la greu; își mobilizează tot arsenalul combatant dar, ca în orice luptă, de fiecare dată vor exista și pierderi. De aceea, e mai bine să rezolvăm conflictul cu microbii și virușii pe cale diplomatică și să ne păstrăm armata intactă, pentru războaiele cu adevărat neprevăzute. Măsurile strategice care favorizează menținerea unui sistem imunitar puternic sunt hrana corespunzătoare, aerul curat, eliminarea factorilor de stres, renunțarea la vicii, somnul suficient și evitarea, pe cât posibil, a medicamentelor de sinteză (în special a antibioticelor!). Dar dacă nivelul de stres sau calitatea aerului pe care-l respirăm nu stau întotdeauna în puterea noastră de control, alegerea unei alimentații corecte este numai a noastră. Hrana vie, naturală și cât mai puțin prelucrată ne întărește în mod sigur sistemul imunitar, armata organismului nostru, și ne găsește pregătiți pentru iarnă. Iată câteva alimente pe care ar trebui să le consumăm cu precădere în perioadele premergătoare răcirii accentuate a vremii:

- Usturoiul și ceapa: conțin quercitină și foarte mulți compuși ai sulfului, cu acțiune puternic antibiotică. Spre deosebire de antibioticele de sinteză, usturoiul, consumat regulat, nu dă rezistență bacteriană la acești compuși (bacteriile devin rezistente doar în cazul inoculării repetate a unei singure substanțe, sau a unei singure formule, cu 2-3 substanțe).
- Ardeii grași, capia și paprika: conțin din belșug vitamina C și provitamina A, care, printre multe alte calități, măresc rezistența la infecții.
- Fructele de pădure: sunt foarte bogate în vitamina C și în pigmenți antioxidanți. Liderii cap de serie sunt coacăzele negre și murele, care conțin resveratrol, o substanță puternic antioxidantă și anticancerigenă.
- Citricele (în special kiwi, grepfrutul roz și lămâia): sunt și ele renumite prin cantitatea mare de vitamină C conținută. Prin urmare, măresc rezistența corpului nostru la bolile specifice lunilor de iarnă.
- Mierea: conține o largă paletă de enzime, minerale și vitamine benefice. Cele mai indicate sunt mierea de mană (de sevă) și mierea de tei. Sfat: amestecați bine 400 g de miere cu 3 lingurițe de scorțișoară. În fiecare dimineață, la sculare, dizolvați 2-3 lingurițe din acest amestec într-o cană de ceai cald (nu fierbinte!) de pătlagină (un antibiotic natural de top), de ceai verde sau chiar de apă simplă. Vă ferește sau, după caz, vă vindecă de tuse, sinuzită și răceală. Vitaminele și fierul din mierea de albine înarmează leucocitele în lupta cu virușii și bacteriile dăunătoare.
- Tinctura de propolis: este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut și printre cele mai bune remedii naturale într-o serie largă de afecțiuni. Cu ajutorul ei se poate întări imunitatea și se pot trata răceli, anexite, cistite, dureri în gât, tuse uscată, hipertensiune sau infecții urinare. Produsul se găsește la orice magazin de tip Plafar, iar prețul este accesibil oricui.

- Ouăle (doar fierte moi!): conțin un complex de aminoacizi, vitamina A și zinc în cantitate mare. Zincul este un mineral crucial în menținerea integrității membranei celulare și în întărirea sistemului imunitar, având acțiune antiinfecțioasă și antitumorală; activează sinteza insulinei, precum şi procesele de detoxifiere pentru eliminarea unor compuşi chimici poluanţi. Mult zinc obțineți, de asemenea, mâncând nuci, germeni de grâu și usturoi.
Hidratarea cu lichide calde este o altă metodă eficientă de a face față anotimpului rece. Iată și câteva ceaiuri recunoscute în medicina populară drept întăritoare în lupta cu efectele frigului:

- Ceaiul de măceşe: Fructele de măceş sunt apreciate pentru conţinutul lor bogat în vitamina C şi, în cantităţi mai mici, de vitaminele A, B1, B2, PP şi K. Ceaiul de măceşe poate fi pregătit din 1-2 linguriţe fructe uscate (fără seminţe) la o cană cu apă fiartă (250 ml). Întărește imunitatea organismului şi-l ajută să reziste agresiunilor iernii.

- Ceaiul de afine: Afinele au câteva calități terapeutice foarte de lăudate de specialişti. Datorită conţinutului ridicat în antioxidanţi, ele cresc imunitatea, ajutând organismul să prevină infecţiile şi răcelile, întăresc pereţii vaselor de sânge, având şi un rol de protecţie cardiovasculară. O cană de ceai de afine din două linguriţe de fructe uscate şi 200 ml apă fierbinte poate face minuni.

- Ceaiul de soc: Infuzia din flori de soc provoacă o transpiraţie intensă şi ajută la eliminarea toxinelor. În amestec cu flori de tei sau cu o linguriţă de bitter suedez, este un bun adjuvant în tratarea afecţiunilor căilor respiratorii: gripă, bronşită, viroze. În sezonul rece, calmează durerile reumatice, guta, artrozele, artritele, sciatica, nevralgiile de trigemen şi intercostale. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe cu flori de soc uscate la 200 ml de apă fiartă. Cana se acoperă timp de 10 minute şi se lasă la infuzat. Ceaiul se bea fierbinte, neîndulcit, de 3 ori pe zi. Datorită proprietăţilor lui laxative, este indicat şi persoanelor care vor să scadă în greutate sau care suferă de constipaţie cronică (ceaiul de soc este un laxativ uşor, care nu creează dependenţă).

- Ceaiul de cătină: Fructul de cătină are de două ori mai multă vitamina C decât citricele. În fructele coapte, conţinutul depăşeşte 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Dar cătina nu se mândreşte doar cu conţinutul bogat în vitamina C, ci mai are şi multe alte vitamine precum: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P şi F. Aşa că, beți cu încredere seara, înainte de culcare, o cană cu ceai de cătină, din fructe uscate.

- Ceaiul negru: Recunoscut pentru proprietăţile antioxidante, ceaiul negru îmbunătăţeşte rezistenţa la frig şi ajută corpul să-şi păstreze resursele de energie. Se recomandă, de asemenea, şi în afecţiuni digestive. Atenţie însă, conține și cofeină, așa că beți doar o cană pe zi, la micul dejun sau la o oră după masa de prânz.

- Ceaiul de iasomie: Infuzia de iasomie stimulează metabolismul, reglează tensiunea arterială şi provoacă transpiraţie datorită conţinutului ridicat de acid salicilic. Nu se recomandă administrarea pe stomacul gol. Infuzia de iasomie se prepară din două linguriţe de plantă la o cană de apă fierbinte. Se beau două căni pe zi.

- Ceaiul de busuioc: este un foarte bun energizant. Ajută la combaterea bronşitei, gripei, durerilor articulare, insuficienţei circulatorii, a reumatismului şi la desfundarea mucoasei nazale. Beți câte 3 căni de ceai de busuioc pe zi. Veți vedea rezultatele mai repede decât v-ați așteptat.

- Ceaiul de coji de portocală: știm deja că citricele au un conţinut ridicat în vitamina C. Tocmai acest lucru îi asigură şi ceaiului de coji de portocale un loc fruntaş între ceaiurile folositoare iarna. Întăreşte imunitatea, ajută la fixarea mineralelor, creşte capacitatea de apărare naturală şi, nu în ultimul rând, este un tonic excelent al musculaturii. Aşadar, nu aruncați niciodată cojile de portocală. Puneți-le la uscat, iar când se apropie sezonul rece, preparați-vă o infuzie zilnic, într-o cură de 2-3 săptămâni.

- Ceaiul de muguri de pin: pinul este bogat în răşină şi are o putere terapeutică intensă. Mugurii lui au efect dezinfectant, detoxifiant, stimulator al rinichilor și de reîntinerire generală. Pentru a evita afecţiunile anotimpului rece, beți zilnic o cană cu ceai de pin.

- Ceaiul de scorţişoară: Pe lângă utilizarea în reţetele culinare, scorţişoara are şi efecte terapeutice remarcabile. Ceaiul de scorţişoară este eficient în cazul răcelilor şi în unele afecţiuni digestive, precum diareea. Are, de asemenea, şi un puternic efect antioxidant.