vineri, 6 ianuarie 2012

Consiliere psihologică

Consiliere psihologica
Probabil ca ai aflat deja ca este foarte important ca sa-ti accepti trecutul pentru a putea trai in prezent. Si atunci cand traiesti in prezent, poti fi stapanaul vietii tale 100%. Si iti poti cladi viitorul asa cum tu ti-l doresti sa fie.
Insa daca traiesti in trecut, atunci prezentul si viitorul nu exista pentru tine. Iar acest lucru aduce nenumarate suferinte, depresii, neintelegeri, izolare si negativism. Si cu aceste emotii puternice care iti produc o stare generala pesimista, fatalista sau pur si simplu trista, viata ta poate deveni un calvar.
Insa din experienta proprie si din cea a clientilor mei, am descoperit ca exista 6 moduri usoare prin care iti poti accepta trecutul, detasandu-te astfel de el, pentru a putea trai ACUM.
Asta nu inseamna sa renegi tot ce ai fost sau ai facut in trecut sau sa te lupti cu trecutul, ci inseamna sa intelegi ca trecutul este doar o parte din tine prin care tu ai invatat niste lectii de viata.
Asadar, poti alege sa traiesti in trecut si sa fii ca si mort in prezent sau sa accepti trecutul si sa fii VIU in prezent. Tu decizi!
Eu pot doar sa-ti prezint 6 actiuni pe care tu le poti face pentru a renunta la trecut si a trai in prezent.
Actiunea 1- Accepta-ti deciziile din trecut
Da, chiar daca este greu, poti reusi, fiindca eu am reusit! Si altii!
Si este bine sa afli acum ca fiecare om ia cea mai buna decizie pe care o poate lua la un moment dat in viata sa. Chiar daca ulterior se dovedeste gresita, la acel moment, cu cunostintele de atunci, cu conjunctura de atunci, a fost cea mai buna decizie. Asa ca accepta acest lucru ca pe o realitate si fii intelegator fata de tine, fiindca oricine are lectiile lui de invatat, asa incat si tu!
Actiunea 2- Iarta durerile din trecut
Daca ai resentimente fata de cineva din trecutul tau, iarta-l si mergi mai departe. Si te poti gandi la fiecare experienta dureroasa din trecutul tau ca la o lectie. Asa incat te poti gandi: Ce am invatat din aceasta experienta? Si ia-o asa cum este: o lectie!
Actiunea 3- Constientizeaza ca ai crescut
Da, fie ca accepti, fie ca nu te-ai schimbat de-a lungul anilor si nu mai esti la fel ca la 5-10-15-20 ani. Fiecare clipa este UNICA. Asa a fost si in trecut. Asa ca acum iti poti duce intelepciunea capatata de tine in ani, undeva intr-o experienta din trecut care te mai doare inca... si poti realiza ca acum lucrurile stau altfel, acum poti crede altceva despre acea experienta si las-o sa se transforme.
Actiunea 4- Inceteaza sa mai fii ingrijorat si fii in loc OPTIMIST!
Chiar daca in trecut ai luat cateva decizii care ulterior s-au dovedit a fi gresite, ai incredere in tine, fiindca acum stii ca atunci ai facut tot ce stiai tu mai bine sa faci. Asa incat, lasa grijile trecutului deoparte si traieste-ti prezentul!
Actiunea 5- Accepta ca nu poti schimba nimic din trecut!
Ce s-a intamplat, s-a intamplat, nu mai poti schimba acel lucru. Insa poti schimba modul in care tu te poti raporta la acel lucru din trecut. Daca ai fost o victima atunci, e timpul sa-ti iei viata in propriile maini si sa decizi ca tu esti stapanul vietii tale.
Cum? Foarte simplu: inceteaza sa te mai intrebi de ce ti s-au intamplat tie si focalizeaza-te pe doua lucruri:
  • Ce ai invatat din acea experienta si cum vei folosi aceasta invatatura ca sa-ti faci viata asa cum tu o doresti
  • Spune-ti: OK, acum sunt aici... ce pot sa fac pentru a ajunge acolo unde vreau sa fiu?
Actiunea 6- Renunta la obiceiurile vechi care iti dauneaza!
Da, nu le mai cara in spate ca pe un bagaj vechi, ponosit si care nu iti mai trebuie.
Este ca si cum ai vrea sa urci un munte si in loc sa-ti iei cele necesare cu tine gen patura, mancare, haine groase, tu iti iei un serviciu de portelan, un dosar si un ghiveci cu flori...
Asadar, lasa trecutul sa se odihneasca in pace, este momentul sa renunti la obiceiurile vechi care iti dauneaza si sa le inlocuiesti cu unele utile... este momentul sa cresti frumos...
Si tine minte: „Cand o usa se inchide, o alta se deschide, dar adesea noi ne uitam indelung si cu regret la usa inchisa, astfel incat nu putem sa o vedem pe cea care se deschide” Alexander Graham Bell
Acum, da-ti voie sa vezi usa cea deschisa din viata ta si eu iti doresc tot binele din lume.

Iti multumesc pentru ca te-ai oprit din drumul tau si ai citit aceste randuri prin care poti incepe sa schimbi ceva ACUM… 
Loredana Latis